Fără categorie

Cum să economisești spațiu în casă: Trucuri și sfaturi care funcționează

Pentru a te bucura pe deplin de confortul pe care trebuie să ți-l ofere propria locuință, ai nevoie de spațiu suficient, care să-ți permită să te miști în voie și să-ți desfășori activitățile zilnice. După ce ți-ai utilat locuința cu toate cele necesare, se poate întâmpla să constați că spațiul de care ai nevoie s-a redus simțitor, iar de aici apare disconfortul.

Locuințele mici pun această problemă de la bun început, însă nu este o regulă. Inclusiv proprietarii unui apartament vast se pot regăsi în situația în care acesta devine prea aglomerat din cauza mobilierului, a utilităților și a obiectelor de decor. Pentru a evita astfel de probleme e nevoie să te ocupi de organizarea locuinței într-un mod eficient. Află cum economisești spațiu acasă! Descoperă sfaturi utile și trucuri pentru a realiza acest lucru!

Cum să faci economie de spațiu în casă: Trucuri practice

Nu e nevoie să faci mari eforturi pentru a-ți crea suficient spațiu în casă, ci doar să apelezi la soluții simple de organizare a casei.

Dulapuri cu multe rafturi

Un dulap mare nu înseamnă neapărat și mult spațiu de depozitare, pentru că nu contează doar volumul, ci și numărul de rafturi. Ideal este să aibă cât mai multe, pentru că astfel este mai ofertant din punct de vedere al spațiului de depozitare.

În cazul în care consideri că a venit momentul să reînnoiești zona dressingului, atunci e nevoie să ai în vedere acest lucru când comanzi un dulap nou. Dacă alegi să îl păstrezi pe cel vechi, atunci ai posibilitatea de a-l transforma, adăugându-i câteva rafturi în plus.

Spațiu special pentru încălțăminte

Încălțămintea uzuală se ține de obicei pe hol, în timp ce pantofii pentru evenimentele speciale și încălțămintea de sezon se păstrează în dulapuri sau alte spații pentru depozitare. În ambele cazuri ocupă mult spațiu, iar încălțămintea de pe hol te poate încurca ori de câte ori traversezi acest spațiu. Mult mai eficient este să te folosești de un pantofar cu mai multe rafturi, în care să poți depozita toată încălțămintea.

Mobilier multifuncțional

Mobilierul multifuncțional reprezintă una dintre cele mai eficiente soluții pentru a face economie de spațiu, mai ales în cazul locuințelor mici. De exemplu, o canapea extensibilă poate fi folosită ziua ca spațiu pentru relaxare, iar noaptea poate servi ca loc de odihnă atunci când este rabatată.

Un alt obiect care te poate ajuta cu organizarea lucrurilor în casă este patul prevăzut cu un spațiu de depozitare. Ia în considerare inclusiv achiziționarea unei măsuțe pentru cafea cu rafturi ascunse pentru cești și pahare, astfel încât dulapurile din bucătărie să fie mai libere.

Pat supraetajat în camera copiilor

Familiile cu doi sau mai mulți copii se confruntă frecvent cu problema lipsei de spațiu, iar patul supraetajat este o idee care le poate veni în ajutor. Un pat mare amplasat în camera copiilor le răpește acestora din spațiul de joacă. De asemenea, atunci când cei mici încep să crească, este posibil să refuze să doarmă împreună. Patul supraetajat este dispus pe verticală, ocupând un spațiu care nu are o altă utilitate, fiind în același timp mai atractiv pentru copii.

Piese de mobilier pliante și rabatabile

Cu o masă și niște scaune pliante poți rezolva problema lipsei de spațiu în bucătărie, instalându-le doar la ora mesei și strângându-le apoi, pentru a face loc pentru celelalte activități. În living, un blat rabatabil poate fi folosit pe post de bar, iar în dormitor poți crea mai mult spațiu folosind un pat care se ridică pe timpul zilei. De asemenea, masa de călcat ar ocupa mai puțin loc dacă s-ar putea rabata atunci când n-ai nevoie de ea.

Sfaturi utile pentru organizarea eficientă a spațiului din locuință

organizarea spatiului

Pe lângă aceste trucuri ușor de pus în practică, există și o serie de idei de organizare a casei venite de la specialiștii în amenajări interioare, astfel încât spațiul locuinței să-ți ofere libertatea de care ai nevoie, indiferent de dimensiunile acestuia.

Debarasează-te de lucrurile de care nu mai ai nevoie

Organizarea spațiului în casă devine dificilă din cauza obiectelor care se adună odată cu trecerea timpului. Multe dintre ele sunt haine pe care nu le mai purtăm, electrocasnice vechi, jucării ale copiilor care au ajuns între timp la adolescență, mobilă uzată și alte lucruri care au devenit complet inutile.

Este recomandat să faci periodic ordine prin dulapuri și debarale, pentru a scăpa de lucrurile de care nu mai ai nevoie. Vei avea astfel ocazia să constați că spațiul din locuință a devenit brusc mult mai generos și mai aerisit.

Extinde-ți locuința

Dacă s-a mărit familia sau a apărut între timp nevoia de mai mult spațiu, extinderea casei este o variantă mult mai potrivită decât să cauți o locuință nouă. E drept că acest proiect necesită o investiție, însă poți apela la promoții și oferte speciale la materiale de construcții, pentru a face economie. Totodată, vorbim de un proiect care necesită ajutorul unor specialiști, așa că ar fi indicat să apelezi la o firmă de construcții serioasă.

Valorifică spațiul de la mansardă

Mansarda poate deveni un spațiu de locuit confortabil, și tot aici îți poți amenaja un loc în care să lucrezi netulburat. În acest mod, locuința câștigă mai mult spațiu și se creează mai mult loc în camerele deja existente. Și în acest caz, amenajarea mansardei necesită o oarecare investiție, însă poți eșalona proiectul pe o perioadă mai îndelungată, dacă nu ești foarte presat de timp.

Folosește gresie și faianță în culori deschise

De multe ori, lipsa de spațiu suficient se resimte în bucătărie și în baie, care sunt încăperi cu destinații speciale. În acest caz, gresia și faianța au un rol important, putând amplifica senzația de spațiu vast. Pentru acest lucru trebuie să folosești plăci în culori deschise, cât mai luminoase. De asemenea, în cazul băilor sau bucătăriilor mici, este recomandat să montezi plăci de gresie și faianță de dimensiuni mai mici, în timp ce pentru încăperile mai spațioase se potrivesc plăcile mai mari.

Amenajează pe vertical

În multe cazuri, toate obiectele dintr-o încăpere sunt amplasate direct pe podea, aglomerându-se astfel excesiv zona inferioară, în timp ce partea superioară este complet liberă. Nu este recomandat să procedezi astfel, pentru că se irosește mult spațiu care ar putea fi valorificat într-un mod mai eficient.

Amenajarea pe verticală te ajută să pui în valoare spațiul de la nivelul pereților, eliberând zona inferioară, în care ai nevoie de mai multă libertate de mișcare. Ai posibilitatea de a apela la dulapuri mai înguste dar mai înalte, la rafturi suspendate, etajere și suporturi montate direct pe perete. Acestea pot fi folosite ca spații de depozitare, oferind totodată un aspect mai aerisit încăperilor.

Așadar, în cazul în care locuința ta devine prea aglomerată, există nu doar piese de mobilier multifuncționale care te pot ajuta la amenajarea interiorului, ci și idei de organizare a casei care contribuie la crearea impresiei unui spațiu mai amplu. Extinderea locuinței, debarasarea de obiectele de care nu ai neapărat nevoie și transformarea mansardei într-un spațiu locuibil sunt doar câteva dintre acestea.

Acum că ai aflat cum economisești spațiu acasă, nu-ți rămâne decât să pui în aplicare ideile menționate în acest articol, să te bucuri de faptul că te vei putea mișca în voie și vei avea mai mult loc pentru activitățile desfășurate în propria locuință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *