Fără categorie

Casă parter sau cu etaj: Cum faci alegerea potrivită?

Casă parter: Avantaje și dezavantaje

Avantaje

Confort termic sporit

O casă fără etaj prezintă avantaje în special pe termen lung, datorită costurilor mai reduse cu montarea și întreținerea tuturor instalațiilor și a sistemelor de încălzire sau răcire a locuinței. De asemenea, confortul termic în orice anotimp va fi o realitate, deoarece temperatura se va menține constantă între podea și tavan, ambele beneficiind de izolație termică.

Siguranță la seisme

Proiectele de casă fără etaj sunt mai simple, necesită o fundație mai puțin adâncă, iar structura de rezistență este mai puțin încercată de forțele de tensiune, datorită lipsei etajelor. Astfel, în cazul unui cutremur, casa la sol este mai sigură, iar evacuarea persoanelor este mai facilă.

Lipsa unor costuri suplimentare

Din punct de vedere al costurilor de construcție, un avantaj major este faptul că nu mai trebuie să torni o placă de beton suplimentară, aferentă spațiului dintre două etaje. De asemenea, acoperișul poate fi făcut din lemn, iar izolarea fonică și termică este mai bună decât în cazul unei case cu etaj.

Suprafața pereților exteriori și interiori este mai mică decât în cazul unei case cu etaj, ceea ce înseamnă costuri reduse cu tencuirea, vopsirea și finisarea camerelor și a fațadelor exterioare.

Suprafață utilă mare

Datorită faptului că nu există o scară interioară, câștigi câțiva metri pătrați de suprafață utilă, iar design-ul casei este unitar, ușor de parcurs și potrivit pentru persoane vârstnice sau copii.

O casă fără etaj este mai simplu de proiectat, amprenta la sol fiind, în general, aproape aceeași cu suprafața utilă. Astfel, vei înțelege mai ușor cum și ce se va construi. Totodată, poți extinde spațiul locuibil prin adăugarea unor verande și terase.

Podul casei, desfășurat pe o suprafață mare, permite depozitarea multor obiecte și reprezintă o anexă utilă, pentru care nu trebuie să cheltuiești nimic în plus.

Întreținere facilă

Casa la sol poate fi proiectată cu ferestre mari și camere înalte, este personalizabilă și ușor de întreținut după construire, căci ai nevoie doar de o scară mai înaltă și vei ajunge aproape în orice loc. Astfel, în cazul unor reparații, nu va fi nevoie de schele și alte obiecte mai complicat de instalat.

Dezavantaje

Teren mai mare necesar construcției

Unul dintre cele mai importante dezavantaje ale unei case la sol este reprezentat de necesitatea unui teren mai mare. De asemenea, este bine ca terenul să nu fie cu probleme și să nu aibă o pantă accentuată, fapt ce ar îngreuna construcția și ar mări costurile.

Spațiu general, unitar

Un alt dezavantaj este compartimentarea posibil mai redusă, eventual cu o singură baie. O a doua baie ar însemna costuri mărite, deoarece este mai scump să instalezi altă coloană de apă, decât în cazul unei case cu etaj, unde poți doar să extinzi coloana deja existentă.

De asemenea, o casă la sol este mai puțin intimă, deoarece spațiul este unitar. Într-o casă cu etaj, zona de zi este separată de dormitoare și balcoane, care oferă spații retrase de restul casei, liniștite, unde poți sta singur și nederanjat atunci când simți nevoia.

Casă cu etaj: Avantaje și dezavantaje

casa cu etaj

Avantaje

Necesitatea unui teren mai mic

Principalul avantaj al unei case cu etaj este reprezentat de faptul că amprenta la sol este mai mică, iar suprafața desfășurată, și, simultan, cea utilă, este mare. De asemenea, acoperișul ocupă mai puțin spațiu, trotuarul din jurul casei are o suprafață mai mică, iar soclul casei este și el mai mic și mai ieftin de finisat.

Costuri reduse în primă fază

O casă cu etaj are costuri mai reduse în legătură cu elementele de fundație și acoperișul, acestea acoperind suprafețe mai restrânse. De asemenea, costurile de termoizolare sunt mai mici, deoarece suprafețele de contact cu exteriorul sunt mai scăzute. Acest lucru implică și mai puține pierderi de căldură.

Compartimentare extinsă

Un avantaj estetic și funcțional este posibilitatea construirii balcoanelor și a teraselor la înălțime, care oferă peisaje frumoase, priveliște panoramică sau pur și simplu locuri suplimentare de relaxare și petrecere a timpului liber.

Ai posibilitatea de a construi mai multe camere, mai multe băi și spații exterioare, precum balcoane. De asemenea, și în acest caz podul poate fi utilizat pentru depozitare.

Dezavantaje

Existența scărilor

Un dezavantaj important, mai ales în cazul persoanelor vârstnice sau copiilor mici, este existența scărilor, adesea cu potențial de accidentare. Totodată, scările ocupă spațiu și necesită zone adiacente pentru ca poziționarea acestora să fie firească și să ai loc de urcare și coborâre în siguranță.

Costuri mai ridicate în amenajări și întreținere

Costurile mai scăzute din etapa de ridicare a casei se estompează prin costurile mai ridicate din etapele de finisare a casei. Placa de beton dintre etaje, scările interioare, instalațiile sanitare și sistemele de încălzire și răcire vor necesita mai mulți metri pătrați sau liniari de materiale și echipamente, timp și forță de muncă.

Totodată, deoarece aerul cald are tendința de a accede spre zonele înalte din casă, iar între etaje nu se face termoizolare, temperatura nu va fi constantă. Iarna etajele sunt mai încălzite, iar vara parterul este mai răcoros. Astfel, se vor cheltui mai mulți bani pentru compensarea acestor deficite.

Proiect casă cu mansardă

casa la sol

O variantă de mijloc ar putea fi o casă cu mansardă, în care poți profita de spațiul oferit de podul casei și îl poți transforma într-o mansardă locuibilă. Această soluție ar putea fi mai ieftină decât o casă la sol simplă, deoarece suprafața utilă a parterului ar putea fi micșorată și integrată în cadrul mansardei. Astfel, costurile cu fundația și acoperișul ar fi mai scăzute.

De multe ori, intervin și anumite restricții legale, de care trebuie să ții cont. Astfel, o casă poate fi ridicată la cel puțin 2 metri de gardul vecinului și cel puțin 3 metri distanță de alte case cu ferestrele îndreptate către tine. De asemenea, față de fundul grădinii tale, trebuie să lași o distanță de 5 metri. La toate aceste reglementări se adaugă și dispozițiile locale, pe care trebuie să le respecți întocmai.

Așadar, în unele cazuri, o casă la sol ar putea fi imposibil de construit, din cauza lipsei unei suprafețe de teren suficiente, sau a altor reglementări legislative care interzic o astfel de construcție. O casă cu parter și mansardă ar putea salva uneori situația.

Cea mai ieftină casă de construit este cea din lemn, regimul de înălțime fiind mai puțin important, deoarece în timp costurile compensează. O casă cu parter și mansardă poate fi mai ieftină decât o casă cu etaj, însă camerele la mansardă vor necesita mobilă la comandă, ferestrele sunt mai scumpe, iar confortul termic ar putea fi mai dificil de atins.

Asemănări și deosebiri

Atât în ceea ce privește proiectarea, cât și în ceea ce privește construcția casei, costurile se apropie destul de mult. De la caz la caz, în funcție de materiale, muncitori, timpul de lucru și riscurile sau problemele care pot apărea pe parcursul ridicării casei, costurile vor fi diferite. În final, totuși, când vei trage linie, nu vor fi mari diferențe.

Din punct de vedere legal, sunt situații când vei fi nevoit să construiești o casă cu etaj, precum situația unui teren îngust, sau dimpotrivă, o casă la sol, dacă vorbim, spre exemplu, de reglementări cu privire la regimul de înălțime.

Principala diferență care ar trebui să te ghideze cel mai mult în alegerea tipului de casă este dată de suprafața la sol, care va devaloriza acea bucată de teren. Totodată, dorința de a avea o casă cu balcon sau terasă, cât și aspectele estetice sunt mai relevante pe termen lung decât costurile inițiale, care nu diferă foarte mult.

Sunt situații când o casă la sol este chiar mai ieftină decât o casă cu etaj, sau invers. Pe termen lung, foarte mulți factori vor contribui la costurile întreținerii, iar dacă ai investit inițial mai puțin nu înseamnă că vei economisi și pe viitor.

Recomandări

  • Dacă dispui de un teren cu o suprafață ceva mai restrânsă, este bine să iei în considerarea construcția unei case cu etaj.
  • Alege în funcție de ceea ce îți dorești cel mai mult de la casa ta pe termen lung.
  • Dacă ai în familie membri mai în vârstă sau cu anumite probleme medicale, casa la sol poate fi o soluție mai potrivită.
  • Dacă terenul este problematic sau în pantă, optează pentru o casă cu etaj.

În concluzie, fie că vrei o casă la sol sau cu etaj, costurile s-ar putea să nu difere foarte mult. Cel mai important aspect este să alegi tipul casei în funcție de necesitățile și dorințele fiecărui membru de familie, așa încât toată lumea să se simtă bine în noua locuință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *